Založ si blog

Ako by som riešil rómsky (cigánsky) problém?


 

Tak sa mi vidí, že čím viac sa naše „vlády a strany“ zaoberajú riešením rómskeho (cigánskeho) problému, tým sú skutočné výsledky chabejšie. Narastá nezamestnanosť, chudoba, kriminalita, atď. atp., slovom samé pre modernú civilizáciu neakceptovateľné skutočnosti. Čím viac sa vynakladá prostriedkov z domácich alebo zahraničných zdrojov, tým viac sa ich míňa účinku-bez viditeľného zlepšenia, či nápravy života Rómov a ich integrácie do spoločnosti.

Jednu z hlavných príčin, prečo všetky, aj dobre mienené a prijaté opatrenia sa minuli účinkom vidím, vo veľkej koncentrácii Rómov na určitých m iestach. Táto skutočnosť výrazne ovplyvňuje nielen to, že v danom teritóriu majú minimálnu možnosť si nájsť prácu (aj tí čo by ju chceli), ale konzervuje aj všetky negatívne zvyky a javy vlastné tomuto etniku, od hygieny počnúc a končiac vzdelaním!

Je možné odstrániť tento uzol problému? Je možné eliminovať túto koncentráciu, a ak áno, potom ako?

Určite nie, vyvezením z jedného miesta dediny na iné miesto do susednej dediny, ako sa to niekde na východe Slovenska už aj udialo. Ale rozsídlením týchto komunít v rámci celého Slovenska. Po slovenských dedinách, mestečkách a mestách je dosť opustených, či zanedbaných usadlostí, dokonca aj s malými pozemkami (záhradkami), ktoré nikto neobýva, neobrába, a pritom by sa mohli stať domovom pre mnohé najmä mladé rodiny Rómov.

V takýchto lokalitách, by bola aj lepšia a väčšia možnosť nájsť si prácu, pre dieťa či deti sa učiť, kontrolovať zo strany štátnej správy, ako a či sú účelne využívané sociálne dávky a pod. Poznám prípad, keď rodina Rómov sa dostala do takéhoto prostredia a vďaka aj priaznivému vplyvu starousadlíkov-susedov, sa integrovala tak, že dnes nikoho ani nenapadne robiť nejaké rozdiely medzi sebou.

Pochopiteľne, takéto rozsídlenie by nebolo lacnou záležitosťou. Avšak, určite z hľadiska perspektívy by pozitíva aj vo finančnom vyjadrení boli plusové, nehovoriac o celkovom povznesení tohto obyvateľstva. Získali by na tom nielen Rómovia, ale celá spoločnosť.

Vidím, ako „veľkí ochráncovia“ ľudských práv dvíhajú prsty a harašia „o genocíde“ a iných nezmysloch. Túto „akciu“, by nebolo možné uskutočniť, násilne, bez účast samotných Rómov. Inak by sa minula účinkom a narobila by viac škody ako osohu. Musela by sa uskutočňovať na báze dobrovoľnosti, humánne a tak aby sa nenarušovali základné zväzky rodín Rómov.

Ale ako úvaha, po zavretí dvier parlamentu SR (v ktorom sa toľko cancalo o tomto probléme) stojí za to, či nie?

Príjemné popoludnie.

 

 

 

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-2)

18.05.2020

Rozpad Uhorska a vznik nástupníckych štátov. Pripomeňme, v októbri roku 1918 vstúpil proces rozkladu Rakúsko – Uhorska do vrcholného štádia. Vrcholil aj boj doma aj za hranicami Uhorska za sebaurčovacie právo Čechov a Slovákov a ich úsilie o utvorenie spoločného štátu Československej republiky (ČSR). A 28.októbra 1918 Národným výborom v Prahe a 30.októbra 1918 [...]

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-1)

18.05.2020

Cestu k Trianonu si dláždili Maďari. Noviny na Deň víťazstva 8. mája 2020 priniesli správu, že maďarský premier Viktor Orbán študentom, ktorí sa zúčastňujú maturitných skúšok s prianím veľa šťastia pridal aj „obrázok s globusom označujúcim hranice územia historického Uhorska“ .. Proti takejto premierovej „výuke zemepisu“ sa ohradili [...]

Iredenta znovu ožíva!

27.04.2019

Pred Slovenským veľvyslanectvom v Budapešti (ale nielen tam) sa v sobotu 13. apríla t.r. konalo protestné zhromaždenie, ktorého organizátorom bolo „Hnutie Maďarov“ (Mi hazánk mozgalom). Podľa organizátorov, zhromaždenie sa konalo ako „protest proti krivdám páchaným na Maďaroch na Slovensku“, ktorých údajným ostatným prejavom bol schválený zákon o štátnych [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 111200x
Priemerná čítanosť článkov: 2926x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy