Založ si blog

O čom hovorili D. Trump a V. V. Putin ?

Úrad prezidenta RF vydal informáciu o rozhovore prezidentov V. V. Putina s Donaldom Trumpom, ktorý sa uskutočnil večer 27.januára 2017. Kto si ho nemal alebo nemá možnosť prečítať, dovolil som si ho z ruského zdroja volne preložiť.

 

Vladimír Putin pozdravil Donalda Trumpa pri príležitosti oficiálneho nástupu do úradu a zaželal mu v nastávajúcej práci hodne zdaru.

Počas stretnutia obe strany preukázali ochotu aktívne spolupracovať na stabilizácii a rozvoji vzájomných rusko-merických podujatí na základe vzájomne výhodných konštruktívnych, rovnoprávnych základoch.

Dôkladne posúdili aktuálne medzinárodné otázky, v rámci toho aj boj s terorizmom, situáciu na Blízkom Východe, arabsko-izraelský konflikt, oblasť strategickej stability a nešírenia jadrových zbraní , otázky iránskeho jadrového programnu a Kórejského poloostrova. Zmluvne upraviť partnerskú spoluprácu vo všetkých týchto i ďalších smeroch.

V rámci toho bola stanovená priorita spoločného úsilia v boji s hlavným nebezpečím a to s medzinárodným trerorizmom. Prezidenti sa vyslovili aj za reálnu prípravu skutočnej koordinácie rusko amerických činností s cieľom porážky IGIL-u a ďalších teroristických skupín v Sýrii.

Zdôraznila sa aj dôležitosť obnovenia vzájomne výhodných obchodno ekonomických zväzkov medzi podnikateľmi oboch krajín, čo by mohlo priaznivo stimulovať postupný rozvoj dvojstranných vzťahov.

Vladimír Putin a Donald Trump sa dohovorili, že dajú pokyn na vypracovanie možných termínov a miesta na uskutočnenie ich osobného stretnutia.

Donald Trump požiadal sprostredkovať želania šťastia a prosperity ruskému ľudu, a pripomenul, že americký ľud prechováva sympatie k Rusku a jeho občanom.

Vladimír Putin v odpovedi zdôraznil, že v Rusku prechovávajú obdobné pocity k Američanom. Poznamenal, že jeho krajina v priebehu viac ako dvoch storočí podporovala Ameriku, bola jej spojencom v dvoch svetových vojnách a dnes pokladá USA za dôležitého partnera v boji s medzinárodným terorizmom.

Obaja predstavitelia sa vyslovili za udržanie pravidelných osobných kontaktov.

Rozhovor prerbiehal v pozitívnom a vecnom duchu.

 

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-2)

18.05.2020

Rozpad Uhorska a vznik nástupníckych štátov. Pripomeňme, v októbri roku 1918 vstúpil proces rozkladu Rakúsko – Uhorska do vrcholného štádia. Vrcholil aj boj doma aj za hranicami Uhorska za sebaurčovacie právo Čechov a Slovákov a ich úsilie o utvorenie spoločného štátu Československej republiky (ČSR). A 28.októbra 1918 Národným výborom v Prahe a 30.októbra 1918 [...]

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-1)

18.05.2020

Cestu k Trianonu si dláždili Maďari. Noviny na Deň víťazstva 8. mája 2020 priniesli správu, že maďarský premier Viktor Orbán študentom, ktorí sa zúčastňujú maturitných skúšok s prianím veľa šťastia pridal aj „obrázok s globusom označujúcim hranice územia historického Uhorska“ .. Proti takejto premierovej „výuke zemepisu“ sa ohradili [...]

Iredenta znovu ožíva!

27.04.2019

Pred Slovenským veľvyslanectvom v Budapešti (ale nielen tam) sa v sobotu 13. apríla t.r. konalo protestné zhromaždenie, ktorého organizátorom bolo „Hnutie Maďarov“ (Mi hazánk mozgalom). Podľa organizátorov, zhromaždenie sa konalo ako „protest proti krivdám páchaným na Maďaroch na Slovensku“, ktorých údajným ostatným prejavom bol schválený zákon o štátnych [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 111382x
Priemerná čítanosť článkov: 2931x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy