Založ si blog

Na margo diskusie k blogu 14. marec 1939 a čo ďalej. ..

Predovšetkým chcem všetkým poďakovať, ktorí si prečítali môj príspevok a vyjadrili k nemu svoje názory. Môj úmysel nebol vyvolávať ex post po toľkých rokoch., ktoré od 14. marca 1939 uplynuli nejaké súdy o tom, či to alebo ono bolo správne, alebo nesprávne, len konštatovať niektoré fakty, ktoré, tak sa mi zdalo, že pri diskusii k tejto udalosti akoby ostávali bokom. Na udalostiach, ktoré sa odohrali dnes už nemôžeme nič zmeniť. A nielen to. Ony tak či tak zanechávajú stopu vo vedomí, ale skôr v podvedomí nasledujúcich generácií. Dejiny národa to je ako rieka, ktorá niekde vzniká a niekam smeruje. Na tejto ceste sa nevyhne mnohým objektívnym aj subjektívnym nástrahám, ktoré ju znečisťujú, no nachádza silu sa očisťovať a prúdiť ďalej. Pochopiteľne ide tu o dlhodobé procesy.

Myslím, že je sa tu zbytočne sporiť o tom, akú možnosť mali slobodne sa rozhodovať vtedajší predstavitelia o vytvorení štátu. Slovenský štát, bez vôle a ingerencie Hitlerovského Nemecka nemohol ani vzniknúť ani existovať. Nebola historická chyba, že vznikol, ale to čím sa stal! A o tom len Hitler, a jeho mašinéria vždy nerozhodovali. Bola tu celá hierarchia štátnej moci, pozostávajúca z oddaných funkcionárov a obyčajných členov jedinej „štátostrany“ HSĽS od zhora až po tie najnižšie články, ktorá vtláčala pečať slovenskému štátu, ktorý slúžil a bol oporou nacistickému Nemecku, počas celých dlhých šiestich rokov. Je smutné, že pri tom tak významne pomáhal klérus. Vlastne aj tento historický fakt bol zrejme podnetom pre spisovateľa Dominika Tatarku, že Slovenský štát nazval „Farskou republikou“.

Je dobré a pekné nadväzovať na tradície na významné udalosti z minulosti. Ide o to, ako a čomu majú slúžiť. Obdivovať a nadväzovať na činy vtedajších predstaviteľov určite nepomôže ani tomu, o čo spočiatku aj oni usilovali. O samostatný,  suverenný štát, v ktorom si bude rozhodovať a vládnuť ten komu patrí, t. j. slovenský národ. Dnes je skôr u mnohých tendencia si ho znevažovať, a tak ho oslabovať a rozkladať.

Ďakujem ešte raz a  zároveň sa ospravedlňujem aj  za niektoré lapsusy, ktoré sa mi prihodili (napr. že mi vypadlo slovko vo vete …mal alebo nemal „pravdu„….)

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-2)

18.05.2020

Rozpad Uhorska a vznik nástupníckych štátov. Pripomeňme, v októbri roku 1918 vstúpil proces rozkladu Rakúsko – Uhorska do vrcholného štádia. Vrcholil aj boj doma aj za hranicami Uhorska za sebaurčovacie právo Čechov a Slovákov a ich úsilie o utvorenie spoločného štátu Československej republiky (ČSR). A 28.októbra 1918 Národným výborom v Prahe a 30.októbra 1918 [...]

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-1)

18.05.2020

Cestu k Trianonu si dláždili Maďari. Noviny na Deň víťazstva 8. mája 2020 priniesli správu, že maďarský premier Viktor Orbán študentom, ktorí sa zúčastňujú maturitných skúšok s prianím veľa šťastia pridal aj „obrázok s globusom označujúcim hranice územia historického Uhorska“ .. Proti takejto premierovej „výuke zemepisu“ sa ohradili [...]

Iredenta znovu ožíva!

27.04.2019

Pred Slovenským veľvyslanectvom v Budapešti (ale nielen tam) sa v sobotu 13. apríla t.r. konalo protestné zhromaždenie, ktorého organizátorom bolo „Hnutie Maďarov“ (Mi hazánk mozgalom). Podľa organizátorov, zhromaždenie sa konalo ako „protest proti krivdám páchaným na Maďaroch na Slovensku“, ktorých údajným ostatným prejavom bol schválený zákon o štátnych [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 110681x
Priemerná čítanosť článkov: 2913x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy