Založ si blog

Tajné dokumenty USA o vojne v Sýrii

 

V ostatných dňoch sú informačné prostriedky zavalené informáciami o situácii v Sýrii. Nazdávam sa, že nebude od veci sa oboznámiť v tejto súvislosti aj s názormi a stanoviskami predstaviteľa Ministerstva zahraničia RF Sergeja Lavrova o dokumente, ktorý sa americká administratíva vyhýba zverejniť.

Podľa vyhlásenia informačno-analytického portálu „VZGLJAD“, Rusko sa bude usilovať o zistenie pravdy o tom ako USA utajujú dohodu o Sýrii. Prečo sa ich Washington zatiaľ snaží udržať v tajnosti. Rusko kategoricky nástojí na tom, aby tajné dokumenty USA o vojne boli zverejnené. Vyhlásil to predstaviteľ Ministerstva zahraničia Ruskej federácie Sergej Lavrov. Minister zároveň poznamenal, že Moskva navrhla zverejniť balík dokumentov schválených Ruskou federáciou a Spojenými štátmi v Ženeve 9. septembra, a „neskrývať a neutajovať ich, ako sa o to snažia naši americkí partneri“, informovala RIA Novosti.

Podľa slov ruského ministra, Rusko nemá tajnosti a preto situácia v Sýrii musí byť všeobecne dostupná a tajné intrigy USA sú tu irelevantné. Spojené štáty nepotrebujú ukrývať teroristov. Lavrov vyhlásil, že Rusko dosiahne zverejnenie vojenských tajomstiev USA, aby sa spoločenstvo dozvedelo, čo USA skrývajú v Sýrii.

„My nemáme čo skrývať. Všetko to, čo je tam napísané, bolo so vzájomným súhlasom, a my sme vzali na seba povinnosť dobrovoľne vyplniť všetky záväzky, a povzbudzovať k tomu aj všetkých tých, od ktorých záleží splnenie rozličných častí tohto dokumentu“, vyhlásil ruský minister na tlačovej konferencii v Moskve, ktorú uskutočnil spolu s luxemburským ministrom zahraničia Jean Asselbornom.

„Budeme sa usilovať o zverejnenie tohoto dokumentu. Odporúčame schváliť tento dokument bez akýchkoľvek dodatkov a úprav rezolúciou Rady bezpečnosti OSN“-dodal Sergej Lavrov.

Ruský minister uviedol, že vzťah USA k teroristom si vyžaduje veľmi vážny rozhovor. Zároveň dodal, že Spojené štáty doteraz nič nepodnikli vo veci vymedzenia opozície a teroristov v Sýrii.

Minister zdôraznil, že nemožno dopustiť, aby sa krátila súpiska teroristických organizácií v Sýrii. Moskva, vyhlásil Lavrov, je prekvapená vyjadrením Washingtonu o tom, že vraj akoby Spojené štáty neverili, že RF splní všetky záväzky týkajúce sa Sýrie.Pripomeňme, že 9. septembra v Ženeve sa uskutočnili rekordne dlhé rozhovory ministra zahraničia RF Sergeja Lavrova so štátnym sekretárom USA Johnom Kerry, ktoré trvali 14. hodín. Z nich niekoľko hodín trvali konzultácie delegácie USA v Ženeve s Washingtonom týkajúce sa odsúhlasenie jej pozícií. Výsledkom rozhovorov bolo, že Rusko a USA sa  vo veci Sýrie dohodli . Sýrske vedenie, poznamenal Lavrov, sa oboznámilo s dohodou Ruska a USA, Damašek ich podporil a je pripravený aj dohodu plniť.

Volne preložené Z novín Kommersant „Россия настаивает на огласке: тайные документы США о войне „

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-2)

18.05.2020

Rozpad Uhorska a vznik nástupníckych štátov. Pripomeňme, v októbri roku 1918 vstúpil proces rozkladu Rakúsko – Uhorska do vrcholného štádia. Vrcholil aj boj doma aj za hranicami Uhorska za sebaurčovacie právo Čechov a Slovákov a ich úsilie o utvorenie spoločného štátu Československej republiky (ČSR). A 28.októbra 1918 Národným výborom v Prahe a 30.októbra 1918 [...]

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-1)

18.05.2020

Cestu k Trianonu si dláždili Maďari. Noviny na Deň víťazstva 8. mája 2020 priniesli správu, že maďarský premier Viktor Orbán študentom, ktorí sa zúčastňujú maturitných skúšok s prianím veľa šťastia pridal aj „obrázok s globusom označujúcim hranice územia historického Uhorska“ .. Proti takejto premierovej „výuke zemepisu“ sa ohradili [...]

Iredenta znovu ožíva!

27.04.2019

Pred Slovenským veľvyslanectvom v Budapešti (ale nielen tam) sa v sobotu 13. apríla t.r. konalo protestné zhromaždenie, ktorého organizátorom bolo „Hnutie Maďarov“ (Mi hazánk mozgalom). Podľa organizátorov, zhromaždenie sa konalo ako „protest proti krivdám páchaným na Maďaroch na Slovensku“, ktorých údajným ostatným prejavom bol schválený zákon o štátnych [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 111073x
Priemerná čítanosť článkov: 2923x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy