Založ si blog

Tragédia obcí Ostrého Grúňa a Kľaku vo svetle svedectiev tých čo ju prežili.

Mnohým  našim občanom názov týchto obcí, či osád nič nehovorí. Inak je to u generácii staršej, pamätajúcej si ešte  na zničujúce následky druhej svetovej vojny. V mojej pamäti ako mladého zväzáka tieto obce, ako i ďalšie, napr. Baláže, Kalište, Tokajík a pod. už nikdy nevymiznú z pamäti. Nevymiznú preto, že som sa na vlastné oči videl tú spúšť, čo zanechala besniaca nemecká soldateska a im nápomocní gardisti. A to pravda, sme videli len ruiny budov, nie však už obete, ktoré boli v ruinách rodinných domov zmaskrované a spálené.

V tieto dni tomu už bude 73 rokov, čo k týmto tragédiám došlo. Budovy sa dajú opraviť, zrúcané príbytky znovu postaviť. No navrátiť životy tam umučených ľudí od tých najmenších po najstarších nemožno. A boli ich desiatky!

Nielen naša ale aj širšia medzinárodná spoločnosť sa o týchto zverstvách mohla dozvedieť už v roku 1947, keď Národný súd v Bratislave na prelome rokov 1946/47 vypočúval nielen strojcov týchto zločinov, ale aj ich obete, ktoré zrejme neskutočným zázrakom  prežili a mohli ako svedkovia strojcov usvedčiť! Ich svedectvá nájdeme v dobovej publikácii nazvanej „PRED SÚDOM NÁRODA, časť II. Čo dokázali svedkovia a písomné dokumenty, ktorú vydalo vtedajšie Povereníctvo informácií, vo vydavateľstve Slovenská Grafia, Bratislava 1947,strany 256-266.

Na strane 264 pod záhlavím Vraždenie v Ostrom Grúni a Kľaku, hneď úvodom sa píše: „Tragédia na Ostrom Grúni, ktorá sa odohrala v dome Debnára, je strašná a práve tak hrozná je i tragédia obce Kľak. O týchto tragédiách vyprávajú pred súdom ako svedkovia  ľudia jednoduchí, ale aj ich vyprávanie je tragické, napĺňajúce človeka hnevom i ľútosťou. Len obžalovaný dr. Tiso, necíti ani ľútosť, ani zodpovednosť, jeho svedomie sa nepohne pri ničom“.

Čo hovorili svedkovia? Neviem, či je to zázrak, alebo ruka spravodlivosti, aby niekto  prežil a podal svedectvo o spáchaných zločinoch.  Je to aj príbeh vtedy nie ani  13 ročného chlapca Františka Debnára z Ostrého Grúňa. Takto opisoval neskôr zoči voči dr. Tisovi,  čo všetko videl po tom „čo Nemci zaklopali na náš oblok a ja som s bratom vyšiel von. Spýtali sa kde je náš otec, a poslali nás poňho.  Potom prišli dva tanky, dve nákladné autá a tri osobné.  Z prvého vyšiel nejaký oficier, vošiel do nášho domu a tam postrieľal našich súrodencov a dve staršie ženy, ktoré sa u nás zohrievali.  Potom vyšiel von a rozkázal vojakom, aby všetkých ľudí zahnali do izby.  Predo mnou išli dve ženy, ja som ich predbehol, vbehol som do izby a skryl som sa pod písací stôl, ktorý stál v kúte pri posteli. Len čo vošli ženy dnu, oficier ich ihneď zastrelil. Potom si zastal do dverí, a okolo prechádzajúcich ľudí strieľal.  Keď už bola plná izba mŕtvych, strieľal v kuchyni a potom aj na dvore. Bolo tam 64 mŕtvych a niekoľko ranených.  Mne zastrelili otca, mamu, štyroch bratov a jednu sestru. Ja som bol stále skrytý pod písacím stolom a vyšiel som len vtedy, keď už bolo celkom ticho. Utiekol som do Hrabišova k maminmu bratrancovi“ Na otázku sudcu mladý chlapec ešte spresnil, že tam postrieľali okolo 30 žien a 10 detí do 15 rokov. Aj jeho súrodenci boli ešte veľmi mladí. Jeho starší brat mal len 14 rokov, mladší mali 10, 7, a najmladší len rok a dva mesiace!

Ďalšie svedectvo nebolo o nič tragickejšie!  Imrich  Masár z Veľkého Poľa, uviedol, že „ 21. januára 1945 SS-mani za pomoci nemeckého obyvateľstva (podčiarkol autor!) vypáili obec Kľak, zavraždili 84 ľudí a to mužov aj ženy“. Poznamenajme, že I. Masár bol aj jedným z tých ktorých Nemci nahnali do Debnárovho domu a tam strieľali. Nechajme však hovoriť zápis z výsluchu:

„Dr. Daxner: Počuli ste že, strieľa?

Masár: Veď sme boli blízko.  Keď postrieľali deti, otec utekal dnu, nechali mu len toľko čau, aby videl, čo sa robí a potom ho zastrelili. Potom zavolal do domu Matka, ktorú tiež zastrelili. Nasledovali iní, a všetkých strieľali.

Dr. Daxner: Hnali vás dnu?

Masár: Áno. Celá obec bola obkolesená, takže sa nedalo nikam hnúť.

Dr. Daxner: Ako ste sa dostali von vy?

Masár: Najprv strieľali Nemci v izbe, potom v kuchyni a nakoniec i na dvore.

Dr. Daxner: Vás kde strelili?

Masár: Na dvore.

Dr. Daxner:  A čo bolo potom?

Masár: Nemci odišli. Potom za pomoci ranenej manželky, krvácajúci sme odišli na Havranie.

Dr. Daxner: A kam odišli Nemci?

Masár: Do Kľaku.

Dr. Daxner: Koľko ľudí odstrelili v Ostrom Grúni?

Masár: 63 bolo mŕtvych , 9 ranených a 2 bez zranenia. Jeden ranený následne zomrel vo Zvolenskej nemocnici. Svedok ešte dodal, že keď sa Nemci vracali z Kľaku mŕtvoly pohádzali do Debnárovho domu niečím posypali a zapálili.“

Predsedajúci Dr. Daxner sa po tejto výpovedi svedka obrátil na obžalovaného dr. Tisu s otázkou, „či necíti hryzenie svedomia?“ a dočkal sa tejto odpovede:

Dr. Tiso: „Nie moje svedomie je kľudné“.(podčiarkol autor).

Otrasné svedectvo podal aj svedok Anton Mäsiarik z obce Kľak, ktorú Nemci vypálili tiež 21. januára 1945.  V tejto obci Nemci zavraždili 84 obyvateľov, medzi nimi starcov, ženy a  deti. Otrasný je aj fakt, ktorý svedok uviedol, a na čo sa v našej historiografickej literatúre málo prihliada, a to bol zástoj nemeckého obyvateľstva,a to nie niekedy na začiatku vojny ale na jej úplnom konci, keď o víťazstve Nemecka už nemohla byť ani len reč! Tento svedok dokladá, že spolu s nemeckými vojakmi „prišlo aj nemecké civilné obyvateľstvo  zo susedných nemeckých osád, vyháňali ľudí z domovov a strieľali ich“.(podiarknuté mnou). Pred súd predstupovali s otrasnými svedectvami ďalší a ďalší svedkovia Michal Medveď z Tokajíka, Anna Kurimajová z Hažlína, Ján Kocera z Kočkoviec atď. Sú to otrasné svedectvá. Mnohí by radi na ne zabudnúť, bez toho, aby odsúdili ich strojcov a podporovateľov.  Iste v roku 1938 bolo asi len pár ľudí, čo cítilo nebezpečenstvo, ktoré sa postupne rozmáhalo až vyústilo do spomenutých tragédií. Dnes poznáme nielen strojcov ale aj ich hrozné činy, a preto niet žiadneho pádneho argumentu tieto zločiny zľahčovať a ich aktérov ospravedlňovať! NO PASARÁN! Volali španielski bojovníci proti fašizmu, dokážme aj my, že fašisti neprejdu ani u nás!

Gatpur

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-2)

18.05.2020

Rozpad Uhorska a vznik nástupníckych štátov. Pripomeňme, v októbri roku 1918 vstúpil proces rozkladu Rakúsko – Uhorska do vrcholného štádia. Vrcholil aj boj doma aj za hranicami Uhorska za sebaurčovacie právo Čechov a Slovákov a ich úsilie o utvorenie spoločného štátu Československej republiky (ČSR). A 28.októbra 1918 Národným výborom v Prahe a 30.októbra 1918 [...]

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-1)

18.05.2020

Cestu k Trianonu si dláždili Maďari. Noviny na Deň víťazstva 8. mája 2020 priniesli správu, že maďarský premier Viktor Orbán študentom, ktorí sa zúčastňujú maturitných skúšok s prianím veľa šťastia pridal aj „obrázok s globusom označujúcim hranice územia historického Uhorska“ .. Proti takejto premierovej „výuke zemepisu“ sa ohradili [...]

Iredenta znovu ožíva!

27.04.2019

Pred Slovenským veľvyslanectvom v Budapešti (ale nielen tam) sa v sobotu 13. apríla t.r. konalo protestné zhromaždenie, ktorého organizátorom bolo „Hnutie Maďarov“ (Mi hazánk mozgalom). Podľa organizátorov, zhromaždenie sa konalo ako „protest proti krivdám páchaným na Maďaroch na Slovensku“, ktorých údajným ostatným prejavom bol schválený zákon o štátnych [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 110648x
Priemerná čítanosť článkov: 2912x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy