O čom hovorili D. Trump a V. V. Putin ?

29. januára 2017, gatpur, Nezaradené

Úrad prezidenta RF vydal informáciu o rozhovore prezidentov V. V. Putina s Donaldom Trumpom, ktorý sa uskutočnil večer 27.januára 2017. Kto si ho nemal alebo nemá možnosť prečítať, dovolil som si ho z ruského zdroja volne preložiť.

 

Vladimír Putin pozdravil Donalda Trumpa pri príležitosti oficiálneho nástupu do úradu a zaželal mu v nastávajúcej práci hodne zdaru.

Počas stretnutia obe strany preukázali ochotu aktívne spolupracovať na stabilizácii a rozvoji vzájomných rusko-merických podujatí na základe vzájomne výhodných konštruktívnych, rovnoprávnych základoch.

Dôkladne posúdili aktuálne medzinárodné otázky, v rámci toho aj boj s terorizmom, situáciu na Blízkom Východe, arabsko-izraelský konflikt, oblasť strategickej stability a nešírenia jadrových zbraní , otázky iránskeho jadrového programnu a Kórejského poloostrova. Zmluvne upraviť partnerskú spoluprácu vo všetkých týchto i ďalších smeroch.

V rámci toho bola stanovená priorita spoločného úsilia v boji s hlavným nebezpečím a to s medzinárodným trerorizmom. Prezidenti sa vyslovili aj za reálnu prípravu skutočnej koordinácie rusko amerických činností s cieľom porážky IGIL-u a ďalších teroristických skupín v Sýrii.

Zdôraznila sa aj dôležitosť obnovenia vzájomne výhodných obchodno ekonomických zväzkov medzi podnikateľmi oboch krajín, čo by mohlo priaznivo stimulovať postupný rozvoj dvojstranných vzťahov.

Vladimír Putin a Donald Trump sa dohovorili, že dajú pokyn na vypracovanie možných termínov a miesta na uskutočnenie ich osobného stretnutia.

Donald Trump požiadal sprostredkovať želania šťastia a prosperity ruskému ľudu, a pripomenul, že americký ľud prechováva sympatie k Rusku a jeho občanom.

Vladimír Putin v odpovedi zdôraznil, že v Rusku prechovávajú obdobné pocity k Američanom. Poznamenal, že jeho krajina v priebehu viac ako dvoch storočí podporovala Ameriku, bola jej spojencom v dvoch svetových vojnách a dnes pokladá USA za dôležitého partnera v boji s medzinárodným terorizmom.

Obaja predstavitelia sa vyslovili za udržanie pravidelných osobných kontaktov.

Rozhovor prerbiehal v pozitívnom a vecnom duchu.