Tajné dokumenty USA o vojne v Sýrii

9. apríla 2017, gatpur, Nezaradené

 

V ostatných dňoch sú informačné prostriedky zavalené informáciami o situácii v Sýrii. Nazdávam sa, že nebude od veci sa oboznámiť v tejto súvislosti aj s názormi a stanoviskami predstaviteľa Ministerstva zahraničia RF Sergeja Lavrova o dokumente, ktorý sa americká administratíva vyhýba zverejniť.

Podľa vyhlásenia informačno-analytického portálu „VZGLJAD“, Rusko sa bude usilovať o zistenie pravdy o tom ako USA utajujú dohodu o Sýrii. Prečo sa ich Washington zatiaľ snaží udržať v tajnosti. Rusko kategoricky nástojí na tom, aby tajné dokumenty USA o vojne boli zverejnené. Vyhlásil to predstaviteľ Ministerstva zahraničia Ruskej federácie Sergej Lavrov. Minister zároveň poznamenal, že Moskva navrhla zverejniť balík dokumentov schválených Ruskou federáciou a Spojenými štátmi v Ženeve 9. septembra, a „neskrývať a neutajovať ich, ako sa o to snažia naši americkí partneri“, informovala RIA Novosti.

Podľa slov ruského ministra, Rusko nemá tajnosti a preto situácia v Sýrii musí byť všeobecne dostupná a tajné intrigy USA sú tu irelevantné. Spojené štáty nepotrebujú ukrývať teroristov. Lavrov vyhlásil, že Rusko dosiahne zverejnenie vojenských tajomstiev USA, aby sa spoločenstvo dozvedelo, čo USA skrývajú v Sýrii.

„My nemáme čo skrývať. Všetko to, čo je tam napísané, bolo so vzájomným súhlasom, a my sme vzali na seba povinnosť dobrovoľne vyplniť všetky záväzky, a povzbudzovať k tomu aj všetkých tých, od ktorých záleží splnenie rozličných častí tohto dokumentu“, vyhlásil ruský minister na tlačovej konferencii v Moskve, ktorú uskutočnil spolu s luxemburským ministrom zahraničia Jean Asselbornom.

„Budeme sa usilovať o zverejnenie tohoto dokumentu. Odporúčame schváliť tento dokument bez akýchkoľvek dodatkov a úprav rezolúciou Rady bezpečnosti OSN“-dodal Sergej Lavrov.

Ruský minister uviedol, že vzťah USA k teroristom si vyžaduje veľmi vážny rozhovor. Zároveň dodal, že Spojené štáty doteraz nič nepodnikli vo veci vymedzenia opozície a teroristov v Sýrii.

Minister zdôraznil, že nemožno dopustiť, aby sa krátila súpiska teroristických organizácií v Sýrii. Moskva, vyhlásil Lavrov, je prekvapená vyjadrením Washingtonu o tom, že vraj akoby Spojené štáty neverili, že RF splní všetky záväzky týkajúce sa Sýrie.Pripomeňme, že 9. septembra v Ženeve sa uskutočnili rekordne dlhé rozhovory ministra zahraničia RF Sergeja Lavrova so štátnym sekretárom USA Johnom Kerry, ktoré trvali 14. hodín. Z nich niekoľko hodín trvali konzultácie delegácie USA v Ženeve s Washingtonom týkajúce sa odsúhlasenie jej pozícií. Výsledkom rozhovorov bolo, že Rusko a USA sa  vo veci Sýrie dohodli . Sýrske vedenie, poznamenal Lavrov, sa oboznámilo s dohodou Ruska a USA, Damašek ich podporil a je pripravený aj dohodu plniť.

Volne preložené Z novín Kommersant „Россия настаивает на огласке: тайные документы США о войне „