Založ si blog

Štatsekretár USA R. Tillerson rokuje v Moskve.

V rezidencii návštev Ministerstva zahraničia RF započali rozhovory ministrov zahraničia Ruska Sergeja Lavrova a Štátneho sekretára USA . Sergej Lavrov zahajujúc stretnutie vyzval Spojené štáty aby RF nestavali pred „zavádzajúcu voľbu – s nami alebo proti nám“. Podľa jeho vyjadrenia, by Moskva chcela poznať „reálne ciele“ novej americkej administratívy, pokladajúc za „zásadne dôležité“ neuskutočniť zo strany USA ďalšie útoky proti Sýrii zo strany USA. Rex Tillerson vyjadril nádej, že stretnutie so Sergejom Lavrovom bude prebiehať „v otvorenom dialógu“ medzi RF a USA.

„Pokladám Váš príchod za aktuálny, predstavuje nevyhnutnú podmienku (možnosť)na to, aby sa, ako sa dohovorili aj prezidenti Putin (Vladimír Putin) a Trump (Donald Trump) pokúsiť sa otvorene a čestne vyjasniť perspektívy vo všetkých otázkach, osobitne v oblasti sformovania širokého antiteroristického frontu,- vyhlásil Sergej Lavrov, pozdraviac svojho kolegu.- Toto je neobyčajne dôležité v období, kedy, ako to vnímame, ešte nie sú všetky rozhodujúce posty v Štátnom departamente obsadené, a preto, vychádzajúc z toho obdržať operatívnu informáciu o prebiehajúcich ako aj budúcom vývoji nie je vôbec jednoduché“.

O tom, že mužstvo okolo R. Tillersona nie je ešte sformované vidieť aj na zložení jeho delegácie, ktorá ho doprevádza do Moskvy: medzi predstaviteľmi Štatdepartamentu niet ani námestníkov Štátneho tajomníka, ani ľudí, ktorí na patričnom mieste sa zaoberajú ruskými záležitosťami. Keď pred rozhovormi sa zjednocovali otázky predbežných konzultácií a návštevy medzi S. Lavrovom a R. Tillersom, tak ho sprevádzal len vyslanec USA v Moskve D. Tefft. Na ruskej strane to bol námestník ministra Sergej Rjabkov.

Podľa vyjadrenia S. Lavrova v Moskve chcú poznať „reálne zámery“ novej administrácie USA. „Naša hlavná línia je formovaná zásadne v medziach medzinárodného práva, a v žiadnom prípade nie pod vplyvom krátkodobých konjukturálnych okolností, či škodlivého výberu: buď budete s nami, alebo proti nám“,. voľby: buď budete s nami, alebo proti nám“ zdôraznil predstaviteľ MZV RF.

Čo očakávajú v Rusku od návštevy štátneho tajomníka USA?

Ruský minister poznamenal , „že Moskva nie raz potvrdzovala pripravenosť ku konštruktívnemu rovnoprávnemu dialógu“. „My sme vždy za spoločné postupy a nepokladáme za užitočné uzamkýňať sa do rámcov tajných aliancií a medzinárodných zoskupení.“- doložil S. Lavrov.

Pred nedávnom sme boli svedkami znepokojujúcich udalostí, kedy bol uskutočnený protiprávny akt, útok proti Sýrii,-pokračoval.- Ruské vedenie už v tejto veci vyjadrilo svoje principiálne stanovisko. Pokladáme za zásadne dôležité nedopustiť podobných rizikových akcií v budúcnosti.“

Prečo sa pozície USA a RF v medzinárodnej politike stále viac rozchádzajú?

Reks Tillerson vo svojej reči povedal, že očakáva „otvorený a úprimný“ dialóg so S. Lavrovom, aby diplomati „mohli urobiť všetko, aby sa vzájomné vzťahy medzi našimi krajinami rozvíjali v užitočnom smere“.

Potom poznamenal, že stretnutie sa uskutočňuje v momente, kedy vzťahy dvoch krajín sa nachádzajú vo vážnom stave. „Pokúšame si objasniť pozície jeden druhého a pohovoriť o tých oblastiach, v ktorých sú naše ciele a naše úlohy spoločné , naše záujmy sa zhodujú, nehľadiac na rôznosť prístupov v jednotlivých taktických otátkach.-povedal štátny tajomník.- To nám umožňuje zároveň objasniť a nastoliť tie okruhy názorov, kde sa s vami rozchádzame, aby sme ich oslabili, objasnili si pozície a názory jeden druhého“.

 

Očakáva sa, že rozhovory budú zložitými. Pred ich otvorením námestník ministerstva zahraničia RF novinárom oznámil, že terajšia rétorika USA pokiaľ ide o Sýriu je „primitívna a hulvátska“, pričom “ v celej plejáde americkej administrácie osobitne voči Sýrii ostáva pre Moskvu záhadou“. Do Bieleho domu sa dostal dokument, v ktorom sa píše, že Rusko zámerne rozširovalo protichodné informácie o chemickom útoku v sýrskej provincii Idlib.

Po rozhovoroch so S.Lavrovom R. Tillerson sa vyberie na návštevu Kremľa,kde ho prijme prezident RF Vladimír Putin. Po ukončení, ako sa očakáva , sa uskutoční spoločná tlačová konferencia predstaviteľov oboch zahraničných úradov.

(V prípade dostupnosti, budem sa snažiť ju na blogu pre záujemcov sprostredkovať)

Z materiálov novín Kommersant, volne a narýchlo preložil.(Za prípadné chyby v preklade sa predom ospravedlňujem)

 

 

 

 

 

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-2)

18.05.2020

Rozpad Uhorska a vznik nástupníckych štátov. Pripomeňme, v októbri roku 1918 vstúpil proces rozkladu Rakúsko – Uhorska do vrcholného štádia. Vrcholil aj boj doma aj za hranicami Uhorska za sebaurčovacie právo Čechov a Slovákov a ich úsilie o utvorenie spoločného štátu Československej republiky (ČSR). A 28.októbra 1918 Národným výborom v Prahe a 30.októbra 1918 [...]

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-1)

18.05.2020

Cestu k Trianonu si dláždili Maďari. Noviny na Deň víťazstva 8. mája 2020 priniesli správu, že maďarský premier Viktor Orbán študentom, ktorí sa zúčastňujú maturitných skúšok s prianím veľa šťastia pridal aj „obrázok s globusom označujúcim hranice územia historického Uhorska“ .. Proti takejto premierovej „výuke zemepisu“ sa ohradili [...]

Iredenta znovu ožíva!

27.04.2019

Pred Slovenským veľvyslanectvom v Budapešti (ale nielen tam) sa v sobotu 13. apríla t.r. konalo protestné zhromaždenie, ktorého organizátorom bolo „Hnutie Maďarov“ (Mi hazánk mozgalom). Podľa organizátorov, zhromaždenie sa konalo ako „protest proti krivdám páchaným na Maďaroch na Slovensku“, ktorých údajným ostatným prejavom bol schválený zákon o štátnych [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 111231x
Priemerná čítanosť článkov: 2927x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy