Založ si blog

O čom hovorila T. Mayová vo Filadelfii?


V rámci diskusie k informácii o telefonickom rozhovore medzi V.V.Putinom a Donaldom Trumpom, ktorý som zverejnil naposledy, jeden z diskutujúcich poznamenal, že by bolo zaujímavé vedieť niečo aj o rozhovore D. Trumpa s premierkou V.B. Terezou Mayovou. Takýto rozhovor som „neobjavil“ v mne dostupnej tlači, ale pre informáciu záujemcom som pripravil stručný prehľad obsahu jej vystúpenia pred vedením Republikánskej strany vo Filadelfii, deň pred stretnutím s D. Trumpom. Jej vystúpenie  pre ruský Kommersant komentovali Darja Mostovaja a Galina Dudina.

Britská premierka Tereza Mayová sa 27.01.2017 stretla s prezidentom USA Donaldom Trampom. Avšak v predvečer stretnutia mala ešte vystúpenie pred vedením prezidentových spolustraníkov Republikanskej strany vo Filaderlfii. Vo svojom vystúpení premierka objasnila pozíciu Londýna týkajúcu sa kľúčových otázok svetovej politiky a pri tom vyhlásila: spolupracovať s Moskvou je potrebné, avšak ako dodala „z pozície sily“.

Špeciálnym cieľom oficiálnej návštevy pani May v USA bolo znovuobnovenie „špeciálnych vzťahov“ medzi Washingtonom a Londýnom. Napriek tomu počas celého svojho vystúpenia pred vedením Republikánskej strany britská premierka sa neobmedzila len na transatlantický program, ale pripomenula pri tom aj ruskú problematiku.

Hovoriac o dialógu s Moskvou, Tereza May spomenula politiku vo vzťahu k ZSSR v čase konca Studenej vojny, počas amerického prezidenta Ronalda Reagana. Počas svojich rozhovorov s oponentom číslo jeden Michailom Gorbačovom sa opieral o porekadlo „Dôveruj ale preveruj“, poznamenala premierka. Pokiaľ ide o prezidenta Putina odporúčala pridržiavať sa zásady „Spolupracuj, ale dávaj pozor“.

Týkajúcich sa vzťahov Ruska a Západu všeobecne Tereza Mayová upozorňovala: nie je možné vylúčiť ani najhorší variant vývoja udalostí a návrat k epoche Studenej vojny. „My musíme voči Rusku postupovať z pozície sily“,- zdôraznila.  Podľa nej vzájomné vzťahy s Moskvou je potrebné budovať takým spôsobom, aby ony viedli skôr k spolupráci ako konfliktom.

Pani Mayová zároveň poznamenala, že v celom rade otázok pozícia Veľkej Británie bude nezmieriteľná. Bez pozornosti neostala ani otázka Krymu. Ďalej uviedla, že je potrebné poskytnúť susedným štátom Ruska istotu, že ich bezpečnosť nebude ohrozená.

Všeobecne povedané, podľa pani May aj desaťročia po ukončení Studenej vojny sa udržujú náboženské, etnické a nacionálne konflikty: Krajiny s nízkou úrovňou demokracie, slobody a ochrany práv človeka – na prvom mieste Rusko a Čína – stále hlasnejšie sa pripomínajú v systéme medzinárodných vzťahov. Avšak zároveň vyhlásila, že západné hodnoty ostanú neotrasiteľnými, a preto západné krajiny majú šancu, bez ohľadu na všetky zložitosti, stať sa silnejšími a bohatšími. A obe naše krajiny nesú zodpovednosť za to, aby tieto procesy riadili,- vyzvala svojich amerických poslucháčov.

(Poznámka prekladateľa na záver: Názory pani premierky (-Theresa Mayová, celým menom Theresa Mary May, je britská konzervatívna politička. Od 11. mája 2010 bola ministerkou vnútra v prvej a druhej vláde Davida Camerona. V súčasnosti je britskou premierkou.)  určite vyvolávajú celý rad názorov, ktoré svet vidia a posudzujú inak, v rámci toho aj politiku Veľkej Británie. Napríklad aj obava o bezpečnosť susedných štátov Ruska. Ich bezpečnosť je predovšetkým závislá nie od V.B, ale hlavne od bezpečnosti Ruska. Nie náhodou, ihneď po druhej svetovej vojne, keď ešte USA, Veľká Británia a ZSSR tvorili Veľkú trojku víťazných mocností nad hitlerovským fašizmom, v súvislosti s prerokovávaním usporiadania pomerov po vojne, v krajinách oslobodených Sovietskou armádou, ustanovením vlád v týchto krajinách, ktorý sa komplikoval predovšetkým s emigrantskou vládou Poľska, predstaviteľ ZSSR J. V. Stalin naliehal predovšetkým na to, aby v krajinách hraničiacich so ZSSR boli vlády mierotvorné, nevyvolávajúce napätie. Vtedajší predstavitelia USA a V.B. T. Roosevelt a W. Churchill, túto požiadavku nielenže vzali na vedomie, ale zaviazali sa ju aj rešpektovať. Ako je známe nie na dlho. 5. marca 1946 v prejave vo Fultone zatrúbil W. Churchill do útoku. A tak svetová verejnosť, ktorá dovtedy verila v možnosť trvalej spolupráce mocností, v záujme udržania mieru, sa namiesto toho dočkala „železnej opony“,a začiatku studenej vojny.)

 

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-2)

18.05.2020

Rozpad Uhorska a vznik nástupníckych štátov. Pripomeňme, v októbri roku 1918 vstúpil proces rozkladu Rakúsko – Uhorska do vrcholného štádia. Vrcholil aj boj doma aj za hranicami Uhorska za sebaurčovacie právo Čechov a Slovákov a ich úsilie o utvorenie spoločného štátu Československej republiky (ČSR). A 28.októbra 1918 Národným výborom v Prahe a 30.októbra 1918 [...]

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-1)

18.05.2020

Cestu k Trianonu si dláždili Maďari. Noviny na Deň víťazstva 8. mája 2020 priniesli správu, že maďarský premier Viktor Orbán študentom, ktorí sa zúčastňujú maturitných skúšok s prianím veľa šťastia pridal aj „obrázok s globusom označujúcim hranice územia historického Uhorska“ .. Proti takejto premierovej „výuke zemepisu“ sa ohradili [...]

Iredenta znovu ožíva!

27.04.2019

Pred Slovenským veľvyslanectvom v Budapešti (ale nielen tam) sa v sobotu 13. apríla t.r. konalo protestné zhromaždenie, ktorého organizátorom bolo „Hnutie Maďarov“ (Mi hazánk mozgalom). Podľa organizátorov, zhromaždenie sa konalo ako „protest proti krivdám páchaným na Maďaroch na Slovensku“, ktorých údajným ostatným prejavom bol schválený zákon o štátnych [...]

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 110651x
Priemerná čítanosť článkov: 2912x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy