Založ si blog

Úvaha o terorizme po nezmyselných vraždách v Európe.

 

Terorizmus nie je objavom našej doby. Nezrodil sa ani 11. septembra pádom dvojičiek v New Yorku. Sprevádza ľudstvo od nepamäti. Raz viac inokedy menej, avšak obyčajne vždy, keď dochádza k neprávostiam, keď si niekto osobuje právo riešiť problémy iných bez ich súhlasu. Teror má rozmanité formy, avšak jedno má spoločné. Vždy na to doplácajú hlavne nevinné osoby. Bombardovanie štátov pre jedných je dielom spravodlivosti, hoci má za následok státisíce mŕtvych, pre iných dôvodom na „odplatu“. A keďže vzájomne sa nenávidiace  strany sú si v nerovnoprávnom postavení (jedni s lietadlami a množstvom bômb) iným neostáva iné ako vlastná odvaha a obetavosť túto prevahu riešiť „sebavražedným útokom“, ktorý privodí smrť, ale najmä vyvolá strach množstva ľudí, ktorých vlády či už v mene nejakého boha, alebo demokracie, amerického spôsobu života, alebo koránu rozosievajú smrť. Dnes mnohí volajú po hodnotách a kresťanských koreňoch, zabúdajú že svojho času v mene týchto hodnôt vešali, odrezávali hlavy, nasadzovali inovercov na kôl, v mene kríža. Nie náhodou sa volali krížové výpravy! Aj vtedy sa búrali a ničili historické pamiatky, tradície a nastoľovali iné „križiacke“. Prosím, nie som za terorizmus, naopak, som za jeho absolútne vykynoženie na veky vekov.. To však bude „snáď“ možné, keď tento svet sa bude riadiť inými pravidlami, keď človek človeku nebude vlkom ale priateľom v dobrom aj v zlom. Keď nebudú teroristi dobrí, alebo zlí, ako je to, žiaľ v súčasnosti.

Masový terorizmus, v podobe štátneho terorizmu svet a osobitne Európa zažili v tridsiatych a štyridsiatych rokoch minulého storočia. Jeho hlavným predstaviteľom bol Adolf Hitler, najskôr kancelár a nakoniec jediný vodca nemeckého národa! Svoj cieľ a predstavu boja za jeho uskutočnenie spísal v knihe s názvom Main Kampf (Môj boj), ktorá dosiahla rekordné náklady predovšetkým v Nemecku.

Za necelých 20 rokov po porážke v prvej svetovej vojne, a versaillskom „treste“, Nemecko stalo z popola a stalo sa hrozbou celému demokratickému svetu. Pravda, nešlo o zázrak, ale o zločineckú hru, ktorú zohrali bývalí víťazi, osobitne Anglicko a Francúzsko, ktoré dali prednosť dohovoru s Hitlerom pred naliehavým volaním z Moskvy, aby sa fašistickému rozpínaniu Nemecka zabránilo podpisom dohovoru spoločne proti nemu bojovať na všetkých frontoch.

Prvým na rane tejto špinavej hre sa stalo Československo, ktoré vydali Hitlerovi bez boja , vraj v záujme zachovania mieru! Napriek tomu, že Nemecko porušovalo jednu medzinárodnú normu za druhou, podmanilo si Rakúsko predstavitelia VB (A. N. Chamberlain) a Francúzska (Éduadr Daladier) , sa 29. septembra 1938 zišli s Nemeckom (A. Hitlerom) a jeho spojencom Talianskom (Benitto Mussolinim) na konferencii v Mníchove. Hitler oboznámil delegácie s územnými nárokmi voči ČSR. Zástupcovia európskych mocností  s jeho podmienkami súhlasili.  Z obavy  pred medzinárodnou izoláciou a pred vypuknutím vojny čs. vláda prijala 30. septembra 1938 mníchovský diktát, ktorý ju zaväzoval súhlasiť  aj s územnými nárokmi Maďarska a Poľska. Podľa dodatku mali byť do troch mesiacov uspokojené aj ich územné požiadavky. Tak došlo po Viedenskej arbitráži (2.11. 1938 )aj k okupácii južného Slovenska Horthyovským Maďarskom! Ale ani bohatá Amerika, si nemôže umývať ruky ako Pillát v kréde. Dlhé obdobie pred aj po Mníchove veselo obchodovala s nemeckými koncernmi priamo napojenými na vojenskú výrobu. Tieto dátumy by si mali naše národy a najmä ich štátne elity hlboko vryť do pamäti, a nedopustiť aby sa opakovali. Pri príležitosti 50 výročia vstupu vojsk niektorých krajín združených vo Varšavskej zmluve na územie ČSSR slovo okupácia bolo najfrekventovanejšie slovo nielen v médiách ale aj u politických činiteľov na prvom mieste hlavy štátu. Bola to však okupácia oproti tej z 1938 neporovnateľná v žiadnom ohľade, pretože tá spred 80. rokov bola okupácia absolútna, ktorá zničila nielen štátnosť, ale privodila nesmierne, nevyčísliteľné škody nielen materiálne ale najmä ľudské! Fašizmus nielen ako prax, ale ani ako ideológia je neprijateľná a treba proti nim kdekoľvek sa objavia čo len ich odtienky prísne zakročiť!

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-2)

18.05.2020

Rozpad Uhorska a vznik nástupníckych štátov. Pripomeňme, v októbri roku 1918 vstúpil proces rozkladu Rakúsko – Uhorska do vrcholného štádia. Vrcholil aj boj doma aj za hranicami Uhorska za sebaurčovacie právo Čechov a Slovákov a ich úsilie o utvorenie spoločného štátu Československej republiky (ČSR). A 28.októbra 1918 Národným výborom v Prahe a 30.októbra 1918 [...]

K výročiu, ktoré „otriasa“ Maďarskom aj po 100 rokoch. (-1)

18.05.2020

Cestu k Trianonu si dláždili Maďari. Noviny na Deň víťazstva 8. mája 2020 priniesli správu, že maďarský premier Viktor Orbán študentom, ktorí sa zúčastňujú maturitných skúšok s prianím veľa šťastia pridal aj „obrázok s globusom označujúcim hranice územia historického Uhorska“ .. Proti takejto premierovej „výuke zemepisu“ sa ohradili [...]

Iredenta znovu ožíva!

27.04.2019

Pred Slovenským veľvyslanectvom v Budapešti (ale nielen tam) sa v sobotu 13. apríla t.r. konalo protestné zhromaždenie, ktorého organizátorom bolo „Hnutie Maďarov“ (Mi hazánk mozgalom). Podľa organizátorov, zhromaždenie sa konalo ako „protest proti krivdám páchaným na Maďaroch na Slovensku“, ktorých údajným ostatným prejavom bol schválený zákon o štátnych [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 111227x
Priemerná čítanosť článkov: 2927x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy